Vinarija Kozlović
04. 02. 2014.

PROMOCIJE I DOGAĐANJA

Wine Professional

 

Kozlović Malvazija 2012 i Kozlović Teran 2012 u Amsterdamu

Wine Professional, 13-15.01.2014.

Wine Professional je najznačajniji B2B sajam u Beneluxu za segment visoke gastronomije. Ove je godine imao svoje 12. izdanje a održao se od 13-15.01 u Amsterdamu, a vinarija Kozović predstavila se s čak 8 vina.

Sajam se sastoji od izlagačkog dijela i niza masterclassova te radionica sljubljivanja hrane i vina. Izlagači dolaze isključivo na poziv organizatora - Wine&Food Association (AWF), koja postoji već 30 godina i kojom predsjedava vinski autoritet Jan Van Lissum, a chefovi koji sudjeluju u demonstracijskom dijelu prolaze veliki selekcijiski proces. Ovo je posve očekivano znamo li da se u portfoliju aktivnosti organizatora nalazi planetarno popularan Gault Millau vodič (25 000 primjeraka godišnje) pa chefovi koji mogu uopće pristupiti natjecanju moraju posjedovati minimalno jednu Michelinovu zvjezdicu.

Vratimo se na Wine Professional koji je tijekom tri dana posjetilo više od 10 000 profesionalaca (chefovi, hotelijeri, sommelieri, trgovci vinom /retail i HoReCa): na poziv organizatora na sajmu je sudjelovala i vinarija Kozlović i to i u izlagačkom i u prezentacijskom dijelu. Atmosferu na štandu najbolje pokazuju fotografije.

U prezentacijskom dijelu zvanom Gault Millau Theater, www.wine-professional.nl, vinarija Kozlović predstavila se sa čak 8 svojih vina, a Malvaziju 2012 i Teran 2012 chef restorana HanTing (16 GM bodova, 1 Michelin star) odabrao je kao vina za svoju gastronomiju koja je fuzija azijske i francuske kuhinje. Uz Malvaziju 2012 serviran je divlji brancin iz Sjevernog mora. Uz Teran 2012 servirana su pačja prsa, hrskavo pečena s jedne strane i sljubljena s 20 različitih namirnica. Chef Xiao Han Ji i sommeglier restorana utrošili su 6 sati samo na pripreme koje su se održale u restoranu HanTing u Den Haagu, www.hantingcuisine.nl. Toliko im je trebalo da dođu do prave kombinacije za teran i malvaziju.

Inače, selekcijski proces za chefove je vrlo složen: kao dodatak sajmu Wine Professional organizira se natjecanje 19 grupa mladih chefova koji kuhaju prvi dan. Svi chefovi moraju imati najmanje jednu Michelinovu zvjezdicu. Zadnjeg dana sajma, u formatu posebnog cooking classa dodijeljuje se Grand prix na kojem se izbor sužava na svega 5 chefova. Tih 5 chefova potom bira vina s kojima žele sljubljivati svoje kreacije (na izbor im je stavljeno čak 300 različitih vina koja selektira WFA), a čak 2 od 5 chefova odabralo je Malvaziju Kozlović kao vino s kojim žele kuhati.

 

Ostale vijesti
Kozlović fresh
Kozlović premium
Kozlović authentic
Kozlović Single Vineyard
Kozlović vijesti iz podruma
Fine wines delivered to your doors
Fine wines delivered to your doors
Fine wines delivered to your doors